Ortodonti çene kemiklerinin birbirleri ve kafa kemikleri ile ilişkisini, diş çapraşıklıklarını inceleyerek bunlara bağlı olarak gelişen problemlerin teşhisini koyan ve gerekli tedavi yöntemlerini uygulayan bilim dalıdır. Ortodontik tedavi de bu sistemde oluşan bozuklukları tedavi etme şekline denmektedir.
Ortodontik tedavi denilince akla genelde diş teli tedavisi gelmektedir. Ortodontik tedavi, yalnızca dişlerdeki çapraşıklığı düzelten estetik bir tedavi yöntemi değildir.
Ortodonti, çene yapısı, iskeletsel anormallikler benzeri sorunları da tedavi edebilmektedir. Ortodontik tedavi yalnızca estetik kaygısı taşımayıp, ileride karşılaşması mümkün olabilecek diş eti hastalıklarının önlenmesi, çene eklemindeki problemlerin önlenmesi, çiğneme işlevselliğinin sağlanması ve konuşma bozukluğu olan bireylerin bu problemini gidermesini amaçlamaktadır.
Ağızdaki mevcut ortodontik probleme göre, hareketli apareyler, işlevsel apareyler ve sabit apareyler ile tedavi yöntemleri belirlenebilmektedir. İleri evrede olmayan basit ortodontik sorunlar, hastanın takıp-çıkararak kullanabileceği lastik hareketli apareyler ile çözülebilmektedir.
Pekiştirme tedavilerinin ihmal edilmemesi büyük önem arz etmektedir. Bu dönem için pasif olarak çalışan farklı apareyler kullanılabilmektedir.
Ortodonti branşı, diş hekimliğinin diğer yan dalları ile sürekli işbirliği içerisinde çalışmaktadır.