Ortodontik araçlar kullanılmaksızın yapılan tedavilere Koruyucu Ortodontik uygulamalar denilir.
Fissür örtücü uygulamaları, süt dişlerinin boyutunun korunması – restore edilmesi (dolgu, kaplama vs yapılarak), hareketli ve sabit yer tutucular, süt dişlerinde görülen primer kontakların ortadan kaldırılması koruyucu Ortodontik uygulamalar arasında sayılabilmektedir.
Koruyucu ve önleyici Ortodontik uygulamaların amacı, ileride oluşması muhtemel olan Ortodontik sorunları daha meydana gelmeden önlemektir. Bu tedaviler sayesinde diş teli tedavisine gerek kalmadan erkenden önlem alınabilmektedir.
Koruyucu diş hekimliği uygulamalarının büyük bir kısmını oluşturan, koruyucu Ortodontik yaklaşım, 0-15 yaş grubundaki çocuklarda erken süt dişi kayıplarında yer tutucu uygulamalarını, süt dişi çekimlerini, basit çapraz kapanışlarda eğik düzlemli plak uygulamalarını ve kötü alışkanlıkların önlenmesini içermektedir.
Çocuklarda süt dişleri sürerken koruyucu Ortodontik uygulamalar oldukça önem taşımaktadır. Zamanında alınacak önlemlerle çocuğunuzun ilerleyen dönemde de güzel bir gülümsemeye sahip olmasını sağlayabilirsiniz.
Diş hekimleri genellikle aileyi koruyucu ortodontinin kapsamı konusunda bilgilendirirler. Ortodonti uzmanı çocuğunuzu tedavi ederken sağlığını, büyüme ve gelişimini takip edecektir. Diş, çene ve yüzde oluşabilecek bozukluk veya sapmaları izleyecektir, aileyi bu konuda bilgilendirip yönlendirecektir.
Koruyucu ortodonti uygulamaları kapsamında, diş hekimi, çocuk ve ailenin işbirliği içerisinde olması oldukça önemlidir. Ağız bakımı ve hijyenine gereken önem verilmediğinde, çocuklarda görülen erken süt dişi kayıpları, Ortodontik bozukluklara yol açmaktadır. Bu yüzden, süt dişleri sürerken aile diş hekimi ziyareti önerilmektedir.