Ağız kuruluğu neden olur? Nasıl tedavi edilir?

Yetişkin bireylerde ağız ve diş sağlığı çoğu zaman her şeyden önce gelmektedir. Bu noktada ağız kuruluğu sorunları ilk akla gelen problemlerden biri olurken genelde ağız içerisinde nemsiz kalan ağzın kuruması ve kokmasına neden olacak şekilde sorunlarla sizleri karşı karşıya bırakabilir. Tükürük, ağzı ıslak tutma noktası dışında besinlerin sindiriminde ve diş çürüklerinde, ağız içi enfeksiyonlarda da önemlidir. Aynı şekilde ağız kuruluğu konusunda da ciddi problemler yaşamamak için erken teşhis önemlidir. Çünkü bu konuda ağız kuruluğuna da neden olacak şekilde ciddi hastalıklar belirti gösteriyor olabilir. 

 

Ağız kuruluğu yaşanmasının pek çok nedenleri bulunur. Günümüzde ilaç tedavisi, çoklu ilaç kullanıldığı dönemlerde ağız kuruluğu sorunları meydana gelebilir. Ağrı kesici ya da burun açıcı gibi ilaçlar genelde insanlarda bir şekilde ağız kuruluğunu meydana getiren sorunlardır. Ayrıca tansiyon ya da depresyon gibi ilaçlarda da ağız kuruluğu yaşanması olasıdır.

 

Bazı Parkinson, diyabet gibi hastalarda ve hatta AIDS gibi hastaların pek çoğunda da semptomlardan biri ağız kuruluğu olarak bilinir. Bu nedenle ağız kuruluğunun çok çeşitli nedenleri olduğunu ya da bazı hastalıkların da belirtisi olduğunu görmekteyiz. Ayrıca kanser tedavilerinde de genelde radyasyona maruz kalan insanlar, kemoterapi sonrasında hastalıklarda tükürük bezleri zarar görür. Bu tip durumlarda da yine kalıcı ya da geçici süreliğine ağız kuruluğu sorunu yaşayan bu insanlar, basit bir şekilde bazı ilaçlarla ya da benzer süreçler işlenerek atlatılması mümkün olmaktadır.

 

Ağız Kuruluğu Belirtileri

 

Ağız kuruluğu noktasında tükürük azalması sonucu diş çürüklüğü sorunları meydana gelir. Ağız mukozasında enfeksiyon gelişir ve bu sebeple de en yaygın şekilde ağız kuruluğu sorunları baş gösterebilir. Bunlar genelde nefes kötü kokmasından başlar boğazda kuruluk hissiyatı vermeye, susamada artış olması, takma diş kullanan kişilerde diş takmada zorluluk gibi sorunlar meydana gelir. Bu ve benzer süreçlerinizde destek alabilir ve yönlendirmelerde bulunmalarını isteyebilirsiniz. 

 

Ayrıca yutkunmada veya konuşma durumlarında da rahatsızlık, zor konuşma durumu meydana gelebilir. Bu ve benzer şekilde ağızda yanma sorunlarıyla da karşı karşıya kalındığında ağız kuruluğu tanısı konması halinde direkt tedavi sürece başlamalıdır. 

 

Ağız Kuruluğu Nasıl Tedavi Edilir?

 

Ağızda kuruluk ile ilgili tedavi süreçleri, hastalığın nedenine göre değişkenlik gösterir. Tükürük bezlerini çalıştıran bir ilaç kullanılarak tedavi sürecine girilebilir. Bunun dışında ise sakızların yemek ya da birçok yiyeceklerin yanında çiğnenmesiyle beraber tükürük akış oranını arttırabilirsiniz. Ağız kuruluğu sebeplerini araştırmak için uzman bir destek almak gereklidir. Aksi takdirde birçok hastalığın sorunlarıyla karşı karşıya kalacağınızı unutmayın.

 

Pek çok açıdan Marka diş desteğiyle beraber altta ne gibi sebepler olduğuna dair sorunları araştırabilir ve dişinizin çürüme sorunlarının da önüne geçilmesine dair destek alabilirsiniz. Bu noktada hızlıca çözüm için isterseniz eczaneden de destek alarak bilgi ve destek alabilirsiniz. Ağız kuruluğuna göre de tedavilerde bulunabilir ve en iyi şekilde destek görebilirsiniz.

 

Ağız kuruluğuyla beraber oluşan boğaz kuruluğu sorunlarında da düzenli olarak dişlerinizi fırçalamak ve diş arasında bozuklukları gidermek gerekir. Bu konuda diş ipiyle beraber diş arasında boşlukları temizlemek, boğazdaki kuruluğu önlemek için yapılacak uygulamalardan bazılarıdır. Kısacası ağız hijyenine uygun şekilde dikkat ederseniz en iyi şekilde boğaz kuruluğu sorunlarınızı aşabilirsiniz.

 

Tükürük akışını sağlamak için de şekersiz sakız çiğneyebilirsiniz. Bu sayede ağızda tükürük akışı sağlayabilirsiniz. Şekersiz sert şeker emerek de yine tükürük oluşmasını sağlayabilir ve ağızdaki kuruluğu önleyebilirsiniz. Gün içerisinde düzenli olarak su içmeyi de aksatmamalısınız.

Online Randevu

Marka Kids
Tümünü Göster

Bebek ve çocukların ağız ve diş sağlığı hakkında sıklıkla sorulan sorularla ilgili yazılarımıza göz atarak, bilgi edinebilirsiniz.

Genel Anestezi ve Sedasyon

Fissur Örtücüler

Florid Uygulaması Nedir?

Koruyucu Diş Hekimliği

Biberon Çürüğü Nedir ?

Süt Dişi Önemli mi ?

İlk Diş Muayenesi

Online Randevu

Çalışma Saatlerimiz bilgilendirme

Hafta içi ve hafta sonu 09:00-23:00 saatlerinde hizmet vermekteyiz.

Online Randevu Al 4449541